Energie Bespaar Partner

Laatste nieuws

Energielabel: Dit zijn de nieuwe regels per 1 januari 2021

Door: / maandag, 04 januari 2021 / Onderwerp:verkoop

Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt te maken met het energielabel. Als verkoper of verhuurder ben je verplicht een definitief energielabel te leveren. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De manier waarop dit wordt bepaald, is per 1 januari 2021 drastisch veranderd. Voorheen kon een definitief label nog digitaal worden aangevraagd. De tijd en kosten die hiermee gemoeid waren, waren zeer beperkt. Voor een paar euro had je al een definitief energielabel.

Wat is er veranderd sinds 1 januari 2021?

Geen digitaal label meer mogelijk!
Vanaf 1 januari 2021 kunnen alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een vakbekwaam adviseur, die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie. De vakbekwaam adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse (hij/zij komt dus naar jouw huis toe) en registreert het label in de landelijke registratiedatabase. De kosten voor het energielabel zijn daardoor ook flink opgelopen.

Geen energielabel = geen plaatsing op Funda!
Daarnaast is er nog een belangrijke wijziging in de regels: de verplichting om een (definitief) label te verkrijgen is naar voren getrokken! Voorheen was het voldoende als er een label geregistreerd was op de dag van de overdracht bij de notaris. Per 1 januari 2021 geldt dat wanneer een verkoper (“degene die een gebouw te koop of te huur aanbiedt”) met het object in commerciële media zoals funda of Facebook naar buiten wil treden er een label aanwezig moet zijn. En dus niet pas op het moment van transport. Kort gezegd: geen energielabel = geen plaatsing op Funda!

Heb jij nog geen label maar wel verkoopplannen?
Vraag dan tijdig een label aan! Zeker in het eerste kwartaal van 2021 is de verwachting dat de doorlooptijden behoorlijk hoog zullen zijn bij de vakbekwame adviseurs omdat er vooralsnog een aardig tekort is aan gediplomeerde adviseurs.

Een betrouwbare partij waar je het label kunt aanvragen is Perfectkeur. De prijs van het energielabel bedraagt via hen € 279,- inclusief BTW voor huizen met een inhoud tot 500m³. Daarboven geldt een meerprijs van € 25,- incl. BTW per 100m³ extra.

Via deze link kun je het label eenvoudig aanvragen. 

Top